هشدار ستاد ملی گردوخاك:
وضعیت كانون های مستعد ایران خطرناك می باشد
خشكشوئی آنلاین: ستاد ملی گردوخاك در حال تهیه مطالعه ای است كه نشان داده است ایران حداقل 25 میلیون هكتار (8درصد مساحت كشور) كانون مستعد گردوخاك دارد.
نیو صدر: نتایج یك مطالعه زیست محیطی جدید خبر نگران كننده ای را برای آینده كل ایران به همراه دارد. كشور ۲۵ میلیون كانون مستعد تولید گردوخاك دارد؛ چیزی حدود ۲ برابر مساحت كل انگلیس، ۳۲۰ برابر نیویورك و...
ستاد ملی گردوخاك در حال تهیه مطالعه ای است كه نشان داده است ایران حداقل ۲۵میلیون هكتار(۸درصد مساحت كشور) كانون مستعد گردوخاك دارد، البته نتایج نهایی این تحقیق تا چند ماه دیگر منتشر می شود و حتی این امكان وجود دارد تا وضعیت بسیار خطرناك تر از آمار اعلام شده باشد.
وضعیت خطرناك امروز، وضعیت ترسناك فردا
علی محمد طهماسبی، دبیر ستاد مقابله با پدیده گرد و غبار، در این رابطه به خبرآنلاین اظهار داشت: «آخرین كاری كه در این رابطه در كشور انجام شده بود مربوط به سازمان جنگل ها است، آنها توانستند با دیدگاه فرسایش و یك مطالعه زمین محور ۲۰.۲ میلیون هكتار اراضی مستعد گردوخاك را شناساسیی كنند. اما ما یك سال پیش شروع مطالعه این مساله با استفاده از اطلاعات ماهواره ای و به عددی بیشتر رسیدیم كه هنوز نهایی نشده است اما بنظر می رسد در هر صورت از عدد قبلی بیشتر باشد.»
تبدیل این اراضی مستعد گردوخاك به كانون های گردوخاك می تواند نتایج مختلفی هم به همراه داشته باشد، پیامدهایی كه بعضی از شهرهای كشور حالا هم با آن روبرو شده اند.
برای مثال چندی قبل معاون استاندار خوزستان هم آگهی داده بود كه گردوخاك عامل اصلی ایجاد سیل مهاجرت از خوزستان است. گزارش ها نشان می دهد كه برخی دیگر از استان های كشور مثل سیستان وبلوچستان هم با موجی از مهاجرت به سبب گردوخاك شده اند.
البته در چند ماه گذشته به سبب كاهش بحران گردوخاك كه بارندگی ها یكی از عوامل آن بود این وضعیت بهبود یافته است.
طهماسبی اظهار داشت: «بالاخره همه مناطق زیستی و اقتصادی كشور ما به این علت تحت خطر هستند، دیگر بحث جابه جایی جمعیت وجود دارد، امكان دارد مناطقی خالی از سكنه شوند. در حوزه افتصاد هم بخش های مختلف لطمه می بینند. فرودگاه ها قطارها، كارخانه ها و... همگی نسبت به این پدیده لطمه پذیرند، همین طور در بخش كشاورزی هم خطرات زیادی وجود دارد برای مثال گزارش شده بود كه در بعضی مناطق كشور تولید زنبور عسل تا ۶۰ درصد كاهش پیدا كرده است. ابعاد این بحران در همه مناطق كشور بسیار گسترده است.»
وضعیت كجا خطرناك تر است؟
اما توزیع این اراضی مستعد گردوخاك به شكلی است كه بعضی از مناطق در خطر بیشتری برای روبرویی با چنین وضعیتی هستند.
مطالعه ای كه حدود ۳ سال پیش توسط چند محقق چینی انجام شده بود، نشان می دهند كه مناطق غربی، جنوب غربی و شرقی كشور در معرض اراضی مساعد گردوخاك بیشتری هستند. البته مناطق دیگر كشور هم در خطر روبرویی با این بحران هستند.
نقشه وضعیت كانون های گردوخاك در مناطق مختلف ایران
بنا بر این در چند سال قبل استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، كرمان و هرمزگان بعنوان اولویت مقابله با گردوخاك معرفی گشتند.
دبیر ستاد مقابله با پدیده گرد و غبار، در این زمینه توضیح داد: شرق و جنوب شرق كشور ما در خطر زیادی هستند. سیستان وبلوچستان، كرمان، هرمزگان و خوزستان در گروه اول خطر بیشترین لطمه از گردوخاك هستند. در این مناطق هم از نظر وسعت و تعداد رخداد شرایط خطرناكی وجود دارد. امكان دارد از نظر ارزش زیرساخت ها و جمعیتی وضعیت در این مناطق نامناسب نباشد، اما با این وجود همه اینها در خطر زیادی هستند.»
مناطقی كه باید زودتر آنها را نجات بدهیم
اما گروه دومی هم وجود دارد كه شاید در آینده با خطر بیشتری روبرو شوند. البته بگفته كارشناسان هنوز امكان نجات این مناطق وجود دارد.
طهماسبی در این رابطه توضیح داد: «وقتی می گوییم ۲۵ میلیون كانون مستعد گردوخاك وجود دارد، باید یاداور شویم كه در بعضی مناطق شدت كمتر است. اما این امكان وجود دارد كه در آینده این مناطق به گروه های های بالاتر بپیوندند. اگر به این مناطق توجه نشود و از آنها مراقبت نكنیم، ممكن مناطق جدیدی هم درگیر گردوخاك بشوند.»
او اضافه كرد: «با تمركز بیشتر روی مناطقی كه در خطر هستند و پتانسیل خوبی هم از نظر حاصل خیزی دارند شاید نتیجه بیشتری بگیریم. چونكه مدیریت این مناطق هزینه كمتری دارند. اساسا نجات كسی كه در مراحل آخر سرطان است هزینه زیادی دارد اما برای كسی كه در مرحله ابتدایی است اوضاع بهتر است. بنا بر این به نظر من باید روی مناطق كمتر تخریب یافته تمركز كرد.»
۲۳۵۲۳۵
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب