چگونه از سقوط سالمندان پیشگیری كنیم؟
خشكشوئی آنلاین: رئیس مركز تحقیقات سالمندی با تاكید بر اهمیت مساله و چالش سالمندی در كشور، به مهمترین و شایعترین علل سقوط در سالمند و راه های پیش گیری از وقوع آن اشاره نمود.
به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، دكتر احمد دلبری در دومین نشست تخصصی سلامت سالمندی با سوژه "سقوط در سالمندان، پیامدها و راهكارها" كه از طرف معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشكی شهید بهشتی برگزار شد، اظهار نمود: متاسفانه سالمندان در كشور ما حال خوبی ندارند و باید برای روبرو شدن با این معضل در آینده و رفاه حال و افزایش كیفیت زندگی ۸ میلیون سالمند امروز جامعه، برنامه ریزی و سیاستگذاری مناسبی داشته باشیم.
وی با اشاره به طرح پژوهشی صورت گرفته در ارتباط با وضعیت سالمندان كشور، عنوان كرد: برمبنای نتایج این طرح، شهروندان سالمند بطور میانگین ۵.۵ فرزند داشتند كه ۲.۲ نفر آنها حمایتگر سالمند بودند و باقی در اطراف سالمند حضور نداشتند. باید در نظر داشته باشیم كه این مشكل روزبروز بدتر خواهد شد.
انتقاد از وضعیت معیشتی و پوشش بیمه ای سالمندان
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با انتقاد از وضعیت معیشتی و پوشش بیمه ای سالمندان در كشور، اظهار داشت: ما تنها تونسته ایم طول عمر و امید به زندگی افراد را زیاد نماییم، اما آیا واقعا برای افزایش كیفیت عمر و زندگی افراد كاری كرده ایم؟!
وی با اشاره به اینكه یك سوم عمر افراد در دوره بازنشستگی است، اظهار نمود: دولت و سایر موسسات و ارگان های زیربط چه برنامه ای برای افزایش كیفیت این دوره زندگی افراد جامعه دارند؟
احمد دلبری با اشاره به اینكه راه اندازی كلینیك های سالمندی از سال ۷۶ مصوب شده ولی هنوز اجرایی نشده است، از حذف رشته طب سالمندی در سال گذشته، انتقاد نمود و اظهار داشت: این رشته بعد از كار كارشناسی گسترده تصویب شده بود كه متاسفانه سال قبل لغو و حذف شد.
سالمندی فراتر از چالش و معضل است
وی مساله سالمندی را فراتر از چالش و معضل دانست و افزود: اگر به همین روال و بدون رنامه ریزی صحیح پیش برویم، روزهای سختی در پیش خواهیم داشت.
دلبری در بخش دیگر سخنان خودبا اشاره مساله "سقوط در سالمندان" و با اشاره به شیوع آن در كشور، اظهار داشت: ۳۰ درصد افراد بالای ۶۰ سال در طول سال، تجربه سقوط و زمین خوردن دارند كه این آماری قابل توجه و نیازمند بررسی بیشتر است. همین طور ۲۰ درصد افرادی كه زمین می خورند گرفتار شكستگی شده و از این تعداد نیز ۱۰ درصد در ماه اول و ۳۰ درصد در سال اول فوت می كنند.
۶۰ درصد علل سقوط سالمندان به عوامل محیطی برمی گردد
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به عوامل محیطی موثر در سقوط سالمندان، اظهار داشت: شاخصهای خطر محیطی اطراف سالمند عدد قابل توجهی است، به عبارت دیگر بیشتر از ۵۰ تا ۶۰ درصد علل سقوط سالمندان به عوامل محیطی برمی گردد كه گاهی به راحتی قابل اصلاح و پیشگیری است.
وی با اشاره به آمار سقوط سالمندان به سبب عوامل محیطی و با تاكید بر اینكه خیلی از این سقوط ها با آموزش مناسب و ایمن سازی محیط قابل پیشگیری است، اظهار داشت: بیشتر از ۶۰ درصد سقوط سالمندان در محیط زندگی و خانه فرد، ۱۰ درصد در محل نگهداری سالمندان و ۳۰ درصد در معابر شهری اتفاق می افتد.
شایعترین زمان های وقوع سقوط در سالمندان
وی با اشاره به شایعترین زمان های وقوع سقوط در سالمندان، اظهار نمود: بیشتر از ۵۰ درصد موارد سقوط در زمان تنهایی سالمند در منزل و برای انجام كارهای جزیی اتفاق افتاده كه همین مساله اهمیت ایمت سازی محیط زندگی سالمند را دوچندان می كند.
دلبری با اشاره به راه پله بعنوان یكی از محیط هایی كه بیشترین احتمال و موارد در آن سقوط رخ می دهد، اظهار نمود: ایمن سازی راه پله ها با ایجاد نوركافی و یكنواخت، ایمن سازی كفپوش راه پله، جاسازی مناسب كلید برق، تعبیه حسگر نور در راه پله، نصب علایم حسی پیش از ورود به پلكان در پاگردها، تعبیه میله های حمایتی در كنار پله در ارتفاع ۹۰ سانتی، افزایش ایمنی پله های بیرونی ساختمان به خصوص در زمستان، عرض كف پله ۳۰ سانت و حداكثر ارتفاع پله ۱۷ سانت، نصب دستگیره در طرفین پلكان و تعبیه سطح پله از جنس سخت و غیرلغزنده بعضی از این راهكارهاست.
وی با اشاره به راه هایی برای افزایش ایمنی سرویس های بهداشتی و حمام، اظهار داشت: بیشترین سقوط سالمندان در این محیط رخ می دهد بدین سبب می توان با استفاده از دمپایی غیرلغزنده و غیر مستعمل، عدم استفاده از وان، حذف پله و موانع داخل حمام، استفاده از دوش دستی، تعبیه حسگر حرارتی در شیر آب سرد و گرم، كف غیر لغزنده، كفپوش پلاستیكی چسبنده و مكش دار زیر دوش، تعبیه زنگ خطر و آگهی در ارتفاع ۴۰ سانتی از كف حمام، استفاده از توالت فرنگی دسته دار و با میله های حمایتی عمودی و افقی، حذف قفل درِ حمام یا بازشدن در از بیرون، استفاده از صندلی ثابت در حمام و غیره بعضی از اقداماتی است كه می توان برای كاهش احتمال سقوط بهره برد.
دلبری با اشاره با اتاق خواب استاندارد برای سالمندان نیز، اشاره كرد: استفاده از ترمز فرش، توجه به مسیر اتاق به توالت، تختخواب در ارتفاع ۴۰ تا ۴۵ سانت، نور كافی از نوع طبیعی و الكتریكی، كلید برق نزدیك در و كنار تخت، كاملا مفروش و عدم استفاده از قالیچه های لغزنده، اتاق مرتب و عاری از سیم تلفن و وسایل اضافی، اجتناب از رنگ كف و دیوار نزدیك به هم بعضی از اصول اتاق استاندارد برای سالمند است.
رئیس مركز تحقیقات سالمندی با توضیح درباره سالن استاندارد سالمند به مواردی همچون اجتناب از به هم ریختگی و شلوغی، جمع بودن سیم تلفن و تلویزیون و غیره، رعایت استاندارد در اندازه آستانه در، عدم استفاده از قالیچه های لغزنده، دسترسی به تلفن، استفاده از كفش بجای جوراب و پای برهنه، نبود اختلاف ارتفاع در رمپ ورودی و خروجی، استفاده از مبل ایمن اشاره نمود.
او همینطور با تاكید بر مناسب و ایمن سازی آشپزخانه برای سالمندان، اظهار داشت: تمیز و خشك بودن سرامیك كف از آب و روغن، استفاده از اجاق گاز برقی یا پیلوتی، تعبیه دسته قابلمه و ظروف روی اجاق به سمت دیوار، استفاده از دستگیره اهرمی درب ها و شیرآب، تعبیه دستگیره های كشویی درب های كابینت و وجود سیستم اعلان حریق و كپسول آتش نشانی بعضی از استانداردای لازم است.
دلبری در خاتمه استفاده از كفش نامناسب را از علائم خطرساز در دوره سالمندی دانست و اظهار داشت: عدم استفاده از كفش های پاشنه بلند و دارای كفی تخت نرم و ضخیم، استفاده از كفش های با كف سخت، غیرلغزند و در عین حال سبك و قابل انعطاف و استفاده از كفش های قابل كوچك و بزرگ شدن بعضی از نكات در ارتباط با كفش در دوره سالمندی است.
پیامدهای سقوط در سالمندان
همین طور دكتر مریم نیك صولت، استادیار دانشگاه علوم پزشكی ایران در این جلسه تخصصی با محور"مشكلات جسمی، پیامدها و پیشگیری سقوط در سالمندان"، با اشاره به علل و ریسك شاخصهای موثر در مساله "سقوط سالمندان"، اظهار نمود: وضعیت پزشكی فرد، بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، بی اختیاری ادرار، پاركینسون، مصرف و تعدد دارویی، وجود سابقه سقوط در گذشته، زن بودن، سن بالا، تنهایی و افسردگی بعضی از فاكتورهایی است كه به افزایش خطر سقوط و افتادن در سالمندان منجر می شود.
وی با اشاره به سایر شاخصهای موثر در مساله "سقوط سالمندان"، اشاره كرد: اختلالات تعادلی و حسی مانند كاهش بینایی، ضعف عضلات، كاهش حس محیطی، تعادل به هم ریخته و سرعت راه رفتن برخی دیگر از این فاكتورهاست كه باید ضمن شناسایی افراد دارای ریسك را جهت كاهش احتمال سقوط به پزشك متخصص ارجاع داد.
وی با اشاره به علل نگرانی و اهمیت از مساله "سقوط در سالمندان"، اظهار نمود: ایجاد عوارض جسمی مانند لطمه به سر و سایر اعضای بدن، شكستگی لگن، عفونت و غیره، بروز ترس و اضطراب در فرد، اقدام سالمند به ایزوله كرد خود در خانه، افسردگی و كاهش اعتماد بنفس بعضی از نتایج سقوط است كه به كاهش كیفیت زندگی فرد منجر می شود.
این استادیار دانشگاه با اشاره به اهمیت توجه پزشكان به شناسایی افراد دارای ریسك سقوط، بعضی از تست های موثر در تشخیص و شناسایی این افراد را تشریح نمود و اظهار داشت: بعد از شناسایی افراد دارای ریسك می توان نسبت به اعمال مداخلات لازم برای كاهش ریسك سقوط در افراد اقدام نمود.
نیك صولت در خاتمه با تاكید بر اینكه با بررسی ریسك فاكتورها و اعمال مداخلات می توان از سقوط سالمندان پیشگیری كرد، افزود: ارزیابی وضعیت عضلانی و اسكلتی فرد و بیماری های زمینه ای، تست های آزمایشگاهی و سنجش سطح ویتامین D و تجویز ویتامین دی و كلسیم درصورت نیاز، مداخلاتی همچون تجویز ورزش مناسب برای تقویت تعادل، معاینات دوره ای چشم و گوش و همین طور ارائه آموزش های لازم برای پیش گیری از سقوط به فرد سالمند و خانواده ها در این رابطه بسیار موثر و لازم است.
منبع: خشكشوئی آنلاین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب