به گزارش خشکشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، تحقیقات جدید نشان میدهد که وقتی شیر با داروهای خوراکی خاصی ترکیب می شود، جذب آن توسط بدن به میزان قابل توجهی بهبود می یابد.
به نقل از نیو اطلس، این تازه ترین یافته برآمده از یک مجموعه مطالعات است که نشان میدهد شیر یک وسیله نقلیه بسیار مؤثر برای تحویل دارو است.
خیلی از ما می دانیم که شیر در دنیای سلامت و پزشکی بسیار باارزش است. طی سال ها، درباره ی تاثیر و فواید شیر، مطالب بسیاری خوانده ایم، اما چیزی که بطور رو به ازدیادی برای دانشمندان روشن شده است، این است که ترکیب شیر با دارو، آنرا به یک سیستم دارورسانی مؤثر مبدل می کند.
یک مطالعه جدید به رهبری پژوهشگران دانشگاه موناش(Monash) نشان داد که افزودن شیر انسان و گاو بطور قابل توجهی اثربخشی برخی داروهای خوراکی را بهبود می بخشد. این تازه ترین یافته از یک مجموعه مطالعات است که در آن پژوهشگران شیر را به عنوان وسیله ای برای بهبود انتقال دارو بررسی نموده اند.
پروفسور بن بوید(Ben Boyd) از مؤسسه علوم دارویی موناش(MIPS) و نویسنده مسئول این مطالعه، اظهار داشت: ما بوسیله تحقیقات خود در طول سال ها بطور مداوم توانسته ایم روشی را نشان دهیم که در آن تعدادی از داروهای خاص می توانند با شیری که بدن ما با آن مانند غذا رفتار می کند و آنرا هضم می کند، همراه شوند و بوسیله این فرایند، شیر و دارو با هم جذب می شوند و در نتیجه اثربخشی دارو بیشتر می شود.
اصطلاح «فراهمی زیستی»(bioavailability) به این مساله اشاره دارد که چه مقدار از دارو در حقیقت به جریان خون می رسد. «فراهمی زیستی خوراکی»، فراهمی زیستی داروهایی است که بلعیده می شوند یا به طریق دیگری وارد معده می شوند و تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون pH معده و روده کوچک و آنزیم ها و متابولیسم در دستگاه گوارش قرار دارد. بنابراین، کلید به حداکثر رساندن فراهمی زیستی، فرمولاسیون دارو است که بر میزان جذب، توزیع و استفاده از آن توسط بدن تأثیر می گذارد.
خیلی از داروها از نظر محلول بودن در آب، ضعیف و چربی دوست هستند و هر دو چالش هایی را برای فراهمی زیستی ایجاد می کنند. همانطور که احیانا می دانید، بدن انسان همچون دستگاه گوارش، عمدتا متشکل از آب است، بدین سبب اگر دارویی به خوبی در آب حل نشود، جذب آن در جریان خون ناقص خواهد بود.
برخی داروها نیز برای انحلال و جذب مناسب به چربی نیاز دارند. به این علت است که داروساز ممکنست به شما بگوید که برخی داروها را همراه با غذا مصرف کنید.
اینجاست که شیر به کار می آید. به سبب محتوی چربی بودن، فرآورده های شیر را می توان یک فرمول مبتنی بر لیپید درنظر گرفت که قادر به افزایش حلالیت داروهای چربی دوست هستند.
تحقیقات همین طور نشان داده است که وقتی داروهای ضعیف در حلالیت با آب با شیر انسان یا گاو ترکیب شوند، هضم شیر، حلالیت دارو را بیشتر می کند. علاوه بر این، شیر به شکل گسترده در دسترس، کم هزینه و بطور کلی به خوبی قابل تحمل است.
برای مطالعه حاضر، پژوهشگران بر روی نوزادان و داروی کلوفازیمین تمرکز کردند. این دارو به صورت سنتی برای درمان جذام و سل استفاده می شود. بااینکه اخیراً برای درمان کریپتوسپوریدیوز که یک عفونت انگلی و یکی از علل شایع مرگ و میر خردسالان زیر پنج سال در کشورهای فقیر و متوسط است، استفاده می شود.
کلوفازیمین بسیار چربی دوست است و در صورت مصرف خوراکی، جذب آن محدود می شود. برای روبرو شدن با این چالش، تولیدکنندگان این دارو، آنرا در یک کپسول ژلی نرم قرار می دهند که متاسفانه نوزادان نمی توانند کپسول ها را قورت دهند. بدین سبب پژوهشگران بررسی کردند که آیا ترکیب این دارو با شیر موجب بهبود «فراهمی زیستی» آن می شود یا خیر.
عاقبت پژوهشگران دریافتند که فراهمی زیستی کلوفازیمین در هنگام تجویز با شیر انسان و گاو در مقایسه با آب، بطور قابل توجهی بالاتر است و به ترتیب افزایش ۱۵۴ و ۱۷۵ درصدی را نشان میدهد.
الی پونسونبی توماس(Ellie Ponsonby-Thomas)، نویسنده ارشد این مطالعه اظهار داشت: داروهایی با محلولیت ضعیف مانند کلوفازیمین بعد از مصرف به خوبی در معده حل نمی شوند و بدین سبب تولید فرمولاسیون های مناسب سن که هم بی خطر و هم مؤثر هستند، چالش برانگیز است. ما از مطالعات قبلی می دانیم که فرمولاسیون هایی که برای نوزادان با شیر استفاده می شود، می تواند به حل شدن داروها در معده کمک نماید، بدین سبب ما هیجان زده بودیم که این مساله در مورد تجویز کلوفازیمین نیز صدق می کند یا نه.
یافته های این مطالعه، مطالعات قبلی پژوهشگران را تایید می کند. در سال ۲۰۲۰ بود که یک مطالعه نشان داد حلالیت دو داروی ضد مالاریا را می توان با بهره گیری از شیر افزایش داد. این مطالعه در مجله Molecular Pharmaceutics منتشر گردید.
همین طور مطالعات دیگری در سالیان ۲۰۲۲ روی داروی پرازیکوانتل و ۲۰۲۴ روی داروی کانابیدیول نشان داد که مصرف شیر همراه با این داروها، فراهمی زیستی آنها را بیشتر می کند.
با این وجود، هنوز کارهای زیادی برای انجام وجود دارد. بااینکه این مجموعه مطالعات روشن می کنند که اثربخشی داروهای مهم توسط شیر بیشتر می شود، اما موانع عملی برای غلبه بر آن، مانند دسترسی محدود به یخچال در کشورهای فقیر و تغییرات در کیفیت شیر وجود دارد.
این مطالعه در مجله Pharmaceutics and Biopharmaceutics انتشار یافته است.