سازمان هواشناسی كشور هفته گذشته پیش بینی كرد دمای هوا از شنبه هفتم مرداد تا سه شنبه دهم مردادماه افزایش پیدا می كند؛ به دنبال آن، وزارت نیرو نیز در اطلاعیه ای به همه شركت های شركتهای برق منطقه ای و توزیع برق كشور شرایط «آماده باش» را اعلام كرد.
همچنین وزارت نیرو از مردم خواست در این هفته كاهش میزان مصرف در زمان اوج مصرف- ساعتهای 12 تا 16 بعدازظهر و 21 تا 23 شب را در نظر داشته باشند.این همكاریها میتواند به صورت تنظیم كولرهای گازی روی 25 درجه سانتیگراد و كولرهای آبی روی دور كُند و البته پرهیز از استفاده وسایل پرمصرف مانند لباسشویی، ظرفشویی و... در این ساعتها باشد.
** توجه بیشتر به صرفه جویی در بخش اداری
در این شرایط، گزارش وزارت نیرو از كاهش مصرف برق در روز جمعه (دیروز) حكایت دارد؛ البته دیروز اوج مصرف برق به دلیل تعطیلی اداره ها و برخی صنایع با كاهش نزدیك به سه هزار و 600 مگاواتی روبرو شد و عدد 48 هزار و 370 مگاوات را ثبت كرد. این میزان مصرف حدود 300 مگاوات كمتر از مدت مشابه پارسال است.این آمارها نشان می دهد اداره ها و شركت های خصوصی و دولتی می توانند نقشی ویژه در گذر از روزهای اوج مصرف برق داشته باشند؛ در این ارتباط هیات وزیران هفتم تیرماه امسال همه وزارتخانه ها، موسسه ها و شركت های دولتی، بانك ها، شهرداری ها و سایر نهادهای عمومی غیردولتی و بنگاه های تولیدی را مكلف كرد در فصل تابستان به گونه ای مدیریت كنند كه مصرف برق آنها نسبت به مدت مشابه پارسال دستكم 10 درصد كاهش یابد. همچنین قرار است دمای محیط كار دستكم روی 25 درجه سانتیگراد تنظیم و سیستم های سرمایشی و روشنایی پس از پایان وقت اداری از مدار خارج شود.
«محمودرضا حقی فام» معاون توزیع توانیر، سهم حدود هفت درصدی دستگاه های اجرایی از كل مصرف انرژی كشور را یادآوری و پیش بینی كرد با اجرای مصوبه دولت درباره كاهش 10 درصدی مصرف برق، میزان مصرف دستگاه های اجرایی چهار هزار مگاوات در روز كاهش یابد.البته صنعت برق هنوز از نتایج اجرای این بخشنامه رضایت ندارد و همكاری سازمان ها، اداره ها و شركت های دولتی و خصوصی را در كاهش مصرف در زمان اوج بار، كمرنگ توصیف می كند.
** هشداری كه باید جدی گرفت
بر اساس گزارشهای وزارت نیرو، صنعت برق چهاردهم تیرماه امسال با اوج مصرف در طول تاریخ خود روبرو شد و عدد 55 هزار و 400 مگاوات را ثبت كرد؛ عددی كه نسبت به ركورد پارسال حدود 2700 مگاوات افزایش یافت.گفته میشود اگر میزان مصرف در این روز (چهاردهم تیرماه) فقط چند درصد بالاتر میرفت ممكن بود صنعت برق را با یك مشكل اساسی روبرو كند، به همین سبب وزارت نیرو بارها به هموطنان توصیه كرده است برای رفاه حال سایر هموطنان مناطق گرمسیرِ جنوب و جنوب شرق كشور در این روزها با این صنعت همكاری كنند.گزارشها حاكی از این است كه حدود یك سوم از میزان كل مصرف برق كشور در بخش وسایل سرمایشی است، یعنی در بخش غیر مولدی كه فقط اتلاف سرمایه ملی را بهدنبال دارد.
وزیر نیرو نیز چهارشنبه هفته گذشته درباره پیش بینی افزایش دما و مصرف برق گفت: آنطور كه اطلاعات هواشناسی نشان می دهد این هفته و هفته آینده احتمال افزایش دمای هوا وجود دارد؛ طبیعی است كه با افزایش دما، مصرف
آب و برق در كشور بیشتر می شود.«حمید چیت چیان» ادامه داد: همه نیروگاه ها، ظرفیت های اجرایی و عملیاتی و دیسپاچینگ آماده اند كه در این روزها موضوع تامین
آب و برق را مدیریت كنند.وی تاكید كرد میزان افزایش مصرف از آنچه پیش بینی شده بود بسیار پیشی گرفته است و گفت: در استان هرمزگان اوج برق امسال نسبت به پارسال نزدیك به 20 درصد افزایش پیدا یافته كه این میزان در كل دنیا سابقه نداشته است.وی افزود: وقتی چنین وضعی پیش می آید، مصرف كنندگان و تامین كنندگان باید هماهنگی هایی در مسیر مدیریت مصرف داشته باشند.
وزیر نیرو گفت: ما انتظار نداریم یك شهروند خود را آزار دهد، بلكه انتظار داریم در مواقعی كه آسیبی به رفاه و آسایش وی وارد نمی شود مصرف برق را كاهش دهد؛ برای نمونه از استفاده همزمان وسایل برقی خودداری كند؛
اتو و ماشین لباسشویی و... همزمان روشن نباشد و اگر به روشن بودن یك لامپ نیازی نیست، آن را خاموش كند.به گفته وی، این موارد كمك می كند در هیچ جای كشور كمبود برق رخ ندهد و همه مردم بتوانند از این نعمت بهره مند شوند.