رییس انجمن تغذیه كشور تشریح كرد
رژیم لاغری در بحران كرونا، ممنوع
به گزارش خشكشوئی آنلاین رئیس انجمن تغذیه ایران، اقدامات انجام شده جهت تدوین دستورالعمل تغذیه ای برای بیماران كرونا را شرح داد.
به گزارش خشكشوئی آنلاین به نقل از ایسنا، دكتر جلال الدین میرزای رزاز در ارتباطی ویدئو كنفرانسی با خبرنگاران با اشاره به اینكه تغذیه سالم در شرایط عادی، لازمه زندگی سالم بر محور توسعه پایدار در هر جامعه است، اظهار داشت: زمانی كه با بحرانی مانند بحران این روزها در كشور یعنی بحران كرونا مواجه می شویم به طبع رعایت اصول تغذیه سالم، می تواند یكی از اركان مهم و بسیار اساسی و اثرگذار در تأمین سلامت و كوتاه تر كردن دوران این بحران باشد.
رئیس انجمن تغذیه ایران اظهار نمود: با شروع كرونا با فارغ التحصیلان رشته تغذیه كه حدود ۹ هزار نفر در كشور می باشند، در كنار مدافعان سلامت در همه مراكز درمانی و بهداشتی عرضه خدمت كردیم و بعنوان كار گروهی در درمان بیماران شركت كردیم؛ كاردرمان و كار پزشكی كار گروهی است كه هر جزئی در جای خود باید كار خویش را انجام دهد.
وی افزود: در بحران كرونا در بیماران بستری یك متخصص بیهوشی نمی تواند به تنهایی همه كارها را برای مریض انجام دهد و یك متخصص عفونی هم نمی تواند صفر تا صد همه كارها را انجام دهد و هر كدام از اركان نظام سلامت و تیم درمان در جایگاه خود، باید ایفای نقش و انجام وظیفه كنند تا نهایتاً خروجی خوبی داشته باشیم كه بهترین خروجی كاهش مرگ و میر و كوتاه تر كردن مدت زمان اقامت بستری در بیمارانی كه در مراكز درمانی ما بستری هستند، است.
وی اظهار داشت: تغذیه در كنار تمام اركان سلامت و اركان درمان نقش مهمی دارد و در كنار همه آنها به بهبودی زودتر بیماران مبتلا به كرونا كمك نماید.
رزاز با اشاره به اینكه از شروع بحران تیم های مختلفی را تشكیل دادیم و موفق شدیم كه در زمینه جلوگیری از كرونا، از بعد تغذیه ای با رعایت نكات تغذیه ای از راه تقویت سیستم ایمنی بدن دستورالعملی را به مردم عرضه دهیم، اظهار نمود: با همكاری اعضای هیات علمی سراسر كشور، معاونت درمان وزارت بهداشت، دفتر بهبود تغذیه و دست اندركاران غذا و تغذیه كمك كردند كه این دستورالعمل انجام شد و بلافاصله به زبان انگلیسی ترجمه و در اختیار سازمان جهانی بهداشت هم قرار گرفت. همینطور دستورالعمل دوران نقاهت بیماران كرونا برای بیمارانی كه بعد از بهبود از كرونا دوران نقاهت را می گذرانند هم آماده شد كه آن دستورالعمل هم ابلاغ گردیده تا بتوانیم شرایط خاصی را برای مردم در بعد تغذیه فراهم نماییم كه با حمایت های تغذیه از این بحران راحت تر عبور نماییم.
سوء تغذیه در حدود ۲۸ درصد بیماران بستری در بیمارستان ها
وی افزود: در شرایط عادی بیمارانی كه در بیمارستان های ما و حتی در بیمارستان های دنیا بستری می شوند؛ درصدی از آنها گرفتار سوء تغذیه هستند. در ایران حدود ۲۴ تا ۲۸ درصد بیماران بستری در بیمارستان ها گرفتار سوء تغذیه هستند كه در این شرایط بحرانی كه به وجود می آید باید به صورت ویژه تر و خاص تری به این مساله دقت كنیم.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور در ادامه درباره تعداد كارشناسان و متخصصان تغذیه اظهار داشت: از لحاظ تعداد كارشناسان و متخصصان تغذیه، كشور در شرایط خوب و مطلوبی قرار دارد. تعداد فارغ التحصیلان تغذیه در كشورهای در حال توسعه حدود پنج دهم یا نیم به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است كه در كشور ما حدود ۱۱ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است، پس به اندازه كافی فارغ التحصیل برای عرضه خدمت به هموطنان داریم و از این بابت نگرانی نداریم.
وی همینطور در مورد استفاده از مكمل ها برای پیشگری از مبتلا شدن و همینطور درمان بیماری كرونا اظهار داشت: در یك رژیم غذایی متناسب شعار ما رعایت تنوع و تعادل است. در صورتی كه در برنامه غذایی خود تمام اقلام را گنجانده باشیم ۸۵ درصد از نیاز ما به مواد غذایی تأمین خواهد شد مگر در مواقع خاص كه شخص یا با سوء تغذیه روبرو باشد و یا با بیماری زمینه ای.
پاسخ دهی مجانی به سوالات تغذیه ای كرونا در اپلیكیشن تاك
وی در ادامه سخنان خود به رونمایی از اپلیكیشن تاك (تغذیه، ایمنی و كرونا) اشاره نمود و اظهار داشت: این اپلیكیشن با حضور حدود ۱۰۰ نفر از اعضای IT و تغذیه كار خویش را آغاز كرد و طی سه روز گذشته رونمایی گردید. در این اپلیكیشن ۷۰۰ نفر از فارغ التحصیلان رشته تغذیه به صورت آنلاین و مجانی به سوالات مردم در بحران كرونا پاسخ می دهند. مردم می توانند با رفتن به كافه بازار نسخه اندروید این اپلیكیشن را دانلود كنند. در این اپ بسته های آموزشی متنوعی وجود دارد و تلاش كرده ایم تا حدود ۸۰ درصد از سوالات متداول مردم را به صورت پرسش و پاسخ جواب دهیم. با این وجود همكاران ما آماده پاسخگویی به سایر سوالات هستند.
تغذیه مناسب؛ از داروهای درمان كرونا
در بحران كرونا، رژیم غذایی را كنار بگذارید
وی ضمن تاكید مجدد بر ضرورت داشتن رژیم غذایی متنوع اظهار نمود: یكی از داروهای درمان كننده كرونا، تغذیه مناسب می باشد. در صورتی كه بیماری زمینه ای دارید و موظف به پیروی از رژیم غذایی خاصی هستید كمی شرایط متفاوت می باشد، اما سایر افراد می توانند تغذیه متفاوت را تجربه كنند. سفارش دیگر ما به كسانی است كه از قبل از شیوع این بحران در رژیم های غذایی كاهش وزن و لاغری بودند. از آنها می خواهیم رژیم غذایی را كنار گذاشته و تلاش كنند به صورت متعادل از تمام مواد غذایی مصرف كنند.
ویتامین های موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن
رزاز در مورد مصرف ویتامین ها بعنوان مكمل غذایی اظهار داشت: ویتامین های A، D و E می توانند نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری ها داشته باشند كه خوشبختانه بخشی از ویتامین های A و E در صورتی كه شخص رژیم غذایی متنوع داشته باشد تأمین می شود. اما ویتامین D معمولا توسط نور خورشید تأمین شده و در صورت نیاز افراد می توانند با مصرف مكمل های ویتامین D كمبود آنرا جبران كنند. دقت داشته باشید كه این اتفاق تنها باید با سفارش پزشك بیفتد. البته افراد می توانند برای تقویت سیستم ایمنی مبادرت به مصرف ویتامین D به صورت ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد در ایام مشخصی داشته باشند اما این نكته را در نظر بگیرید اگر از روغن های غنی شده با ویتامین D و یا شیرهای غنی شده با آن استفاده می كنید مصرف قرص را با مشورت پزشك اندكی تغییر دهید.
مكمل هایی كه در ایام كرونایی سفارش می شوند
وی اضافه كرد: زینك و سلنیوم هم مكمل هایی هستند كه در این دوران سفارش می شوند، اما حتما باید با مشاوره متخصص تغذیه آنها را مصرف كنید. از آنجایی كه مكمل ها گروه دارویی هستند كه فروش بدون نسخه آنها مجاز است باید توجه كنید كه مصرف آنها را به شكل صحیح انجام دهید.
نحوه صحیح ضدعفونی كردن میوه و سبزیجات در دوران كرونا
وی در پاسخ به سوالی در مورد نحوه ضدعفونی كردن میوه ها و سبزیجات در ایام كرونایی اظهار داشت: این مورد مربوط به ایمنی غذایی می شود كه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. در شرایط كنونی پیشنهاد می نماییم قبل از آنكه با آب خالی میوه و یا سبزی را بشویید در یك ظرف جداگانه چند قطره مایه ظرفشویی به همراه سركه ریخته و با آب مخلوط كنید و اقلام غذایی مورد نظر را به مدت پنج دقیقه در آن قرار دهید، سپس آنها را خارج كرده و به خوبی با آب شستشو دهید به شكلی كه مایع ظرفشویی و سركه به خوبی از آنها شسته شود.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور ضمن اشاره به مشكلاتی كه در استفاده از ظرفیت فارغ التحصیلان تغذیه در بیمارستان ها وجود دارد خاطرنشان كرد: طی دو دهه گذشته استفاده از فارغ التحصیلان تغذیه در بیمارستان ها و بر بالین بیماری بسیار كاهش یافته است كه به دنبال رفع این مورد هستیم. این مقوله ثابت شده است كه رعایت تغذیه صحیح می تواند سبب كاهش هزینه درمان و كاهش مدت زمان بستری بیماری در بیمارستان شود.
پیشنهاد ارائه بسته غذایی به افراد كم برخوردار در بحران كرونا
وی در پاسخ به سوالی در مورد وجود سوء تغذیه در بحران كرونا تصریح كرد: سوء تغذیه به عوامل گوناگونی بستگی دارد كه یكی از این عوامل مسائل اقتصادی می باشد. در این شرایط گروه های صدمه پذیر و كمتر برخوردار امكان دارد بیشتر متوجه این قضیه باشند كه پیشنهاد ما عرضه سبد غذایی به این افراد به جای دادن كمك های مالی است. البته این نكته را باید در نظر گرفت كه برخی افراد طبق شرایط ذاتی بدن خود BMI كمتر از ۱۸ دارند كه این مورد سبب لاغری مفرط این افراد شده است. البته نمی توانیم ادعا نماییم كه می شود ظرف چند روز كوتاه مشكل سوء تغذیه را برطرف كرد بلكه احتیاج به مدت زمان طولانی تری داریم اما استفاده از مكمل ها برای این افراد و قرار دادن مكمل در سبد غذایی آنها می تواند بسیار موثر باشد.
مدیریت وزن در ایام كرونایی
رزاز در مورد سفارش هایی كه در دوران نقاهت كرونا باید رعایت شود، اظهار داشت: طبق پیشبینی های صورت گرفته در اپلیكیشن تاك علاوه بر آنكه نكاتی را برای رعایت تغذیه صحیح بیماران بهبود یافته قید كرده ایم مبادرت به تهیه فایل هایی برای انجام ورزش های خانگی و متناسب با زندگی آپارتمان نشینی كرده ایم. این روزها با وجود محدودیت در ترددها مشكلی امكان دارد ایجاد شود اضافه وزن است كه می توانیم با رعایت نكات تغذیه ای و انجام ورزش هایی در منزل آنرا مدیریت نماییم.
رییس انجمن تغذیه ایران در خاتمه سخنان خود در مورد استفاده از دمنوش ها و گیاهان دارویی برای جلوگیری از كرونا تصریح كرد: حالا اصلی ترین مشكل ما عرضه اطلاعات غلط به مردم است. ما همواره طب ایرانی و سنتی را بعنوان طب مكمل قبول داشته ایم و می توانیم از این طب در كنار درمان های رایج پزشكی استفاده نماییم، اما شرط این مورد آن است كه به هیچ عنوان درمان اصلی را قطع نكرده و دقت نماییم. سفارش های طب ایرانی سبب ایجاد اختلال در درمان اصلی نشود. در این صورت پیگیری همزمان این دو طب برای درمان بیماری می تواند مفید باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب