دیده شدن کرکس مصری در آسمان خراسان
به گزارش خشکشوئی آنلاین، یک بال کرکس مصری صدمه دیده که در حوالی نهبندان مشاهده شده بود بعد از تیمار توسط محیط بانان به زیستگاهش در حوالی این شهر بازگردانده شد.
به گزارش خشکشوئی آنلاین، چندی قبل گونه دیگری از کرکس ها که به هما مشهور است (کرکس ریش دار) در آسمان قزوین مشاهده شد. کرکس ها نقش حیاتی در اکوسیستم ها ایفا می کنند.
همهشری در خبری نوشت: آنها با خوردن لاشه ها از گسترش بیماری ها جلوگیری می کنند و به پاک سازی محیط زیست کمک می کنند. به همین دلیل، محافظت از این پرندگان برای حفظ تعادل اکولوژیکی خیلی مهم است. ۱۱ گونه از ۱۶ گونه کرکس حاضر در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا در خطر انقراض قرار گرفته اند که هشت گونه در رده بشدت در معرض خطر انقراض و سه گونه در معرض خطر انقراض رده بندی شده اند. دال معمولی، دال سیاه، کرکس کوچک و هما، ۴ گونه رایج کرکس در ایران هستند. دال پشت سفید و دال هیمالیایی هم از کرکس های نادر ایران هستند.
تیمار و رها سازی کرکس مصری در نهبندان
اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی: همیاران افتخاری محیط زیست یک پرنده را که گرفتار صدمه شده بود، تحویل اداره حفاظت محیط زیست شهرستان نهبندان دادند. طبق نظر کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست، پرنده مورد نظر کرکس مصری بوده که برای نخستین بار در شهرستان نهبندان مشاهده شده است. کرکس مصری یک گونه در معرض خطر انقراض و از تیره بازان است که زیستگاه آن از جنوب غربی اورپا و شمال آفریقا تا هند است و در ایران هم یافت می شود.
کرکس ها به دو گروه اصلی تقسیم می شوند: کرکس های دنیای قدیم و کرکس های دنیای جدید. این دو گروه به دو خانواده مختلف تعلق دارند. اصطلاح "دنیای قدیم" و "دنیای جدید" به تفاوت های جغرافیایی و تاریخی و از همه مهمتری تفاوت های تکاملی و بیولوژیکی میان قاره های مختلف اشاره دارد.
دنیای قدیم (Old World): آفریقا، اروپا و آسیا
به مناطقی اشاره دارد که در دوران پیش از کشف قاره های آمریکا توسط اروپایی ها (قرن پانزدهم میلادی) شناخته شده بودند. کرکس های دنیای قدیم مانند کرکس مصری، کرکس لاشخور و هما متعلق به این مناطق هستند. کرکس های دنیای قدیم متعلق به خانواده Accipitridae هستند که شامل عقاب ها، بازها و شاهین ها هم می شود. از دید فوق العاده قوی خود برای پیدا کردن لاشه استفاده می نمایند. کرکس های دنیای قدیم معمولا سر و گردن بدون پر دارند که به آنها کمک می نماید تا به صورت بهداشتی تری از لاشه ها تغذیه کنند. دال معمولی، دال سیاه، کرکس کوچک و هما، ۴ گونه رایج کرکس در ایران هستند. دال پشت سفید و دال هیمالیایی هم از کرکس های نادر ایران هستند. ۱۱ گونه از ۱۶ گونه کرکس حاضر در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا در خطر انقراض قرار گرفته اند که هشت گونه در رده بشدت در معرض خطر انقراض و سه گونه در معرض خطر انقراض رده بندی شده اند.
گونه ها رایج کرکس های دنیا قدیم در ایران:
کرکس مصری (کرکس کوچک)
زیستگاه: شمال آفریقا، خاورمیانه و جنوب اروپا
کرکس مصری
دال سیاه (با کرکس سیاه فرق می کند)
زیستگاه: اروپا و آسیا
دال (کرکس) معمولی
زیستگاه سراسر خاور میانه، شمال آفریقا و اروپا
ال (کرکس) معمولی
کرکس ریش دار (هما)
زیستگاه: کوهستان های اروپا، آسیا و آفریقا
دنیای جدید (New World: آمریکای شمالی و جنوبی و بعضی از مناطق مجاور مانند کارائیب
به مناطقی اشاره دارد که بعد از کشف آمریکا توسط کریستف کلمب در سال ۱۴۹۲ میلادی توسط اروپایی ها شناخته و مستعمره شدند. کرکس های دنیای جدید مانند کرکس بوقلمونی، دال سیاه و کرکس غبغب دار هستند. کرکس های دنیای جدید متعلق به خانواده Cathartidae هستند که منحصراً شامل کرکس های دنیای جدید می شود. دارای حس بویایی قوی هستند که به آنها در پیدا کردن لاشه ها کمک می نماید. کرکس های دنیای جدید امکان دارد حفره های بینی بیضی شکل و باز داشته باشند و بعضی از آنها سر و گردن پوشیده از پر دارند.
گونه های معروف:
رخ کرکس کالیفرنیا
شاه کرکس
رخ کرکس آند
کرکس سیاه
کرکس بوقلمونی
اهمیت اکولوژیکی کرکس ها:
کرکس ها نقش حیاتی در اکوسیستم ها ایفا می کنند. آنها با خوردن لاشه ها از گسترش بیماری ها جلوگیری می کنند و به پاک سازی محیط زیست کمک می کنند. به همین دلیل، محافظت از این پرندگان برای حفظ تعادل اکولوژیکی خیلی مهم است.
کرکسی از دنیای قدیم در ایران
گونه ای که به تازگی در ایران مشاهده شده کرکس مصری، از دسته کرکس های دنیا قدیم است و زیستگاهش معمولا مناطق کوهستانی، بیابانی و نیمه بیابانی شمال آفریقا، خاورمیانه و جنوب اروپا است.
اندازه طول بدنش ۵۵ تا ۷۰ سانتی متر و طول بال ها حدود ۱.۵ تا۱.۷ متر است. چهره کرکس مصری بدون پر و زرد رنگ است. این خصوصیت به آنها کمک می نماید تا از عفونت های باکتریایی که امکان دارد از راه باقی مانده های غذایی به وجود آید، در امان بمانند. زندگی می کنند. کرکس مصری به طور عمده لاشه خوار است و از باقی مانده های حیوانات مرده تغذیه می کند. علاوه بر لاشه، این پرنده ها از تخم های پرندگان دیگر، حشرات و حتی زباله های انسانی هم تغذیه می کنند. کرکس مصری به علت از بین رفتن زیستگاه ها، مسمومیت و شکار، در وضعیت حفاظت شده قرار دارد. سازمان بین المللی محافظت از طبیعت (IUCN) این گونه را در دسته "در معرض خطر" قرار داده است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب