۱۲۸ گونه درمعرض تهدید خطر انقراض
به گزارش خشکشوئی آنلاین، ایسنا نوشت: معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به اعتبارات محدود محیط زیست و شرح اقدامات لازم دراین زمینه اظهار داشت: اگر اعتبار محیط زیست افزایش پیدا نکند، با این وضعیت و اعتبار فعلی به هیچ وجه نمی توانیم تنوع زیستی کشور را حفظ نماییم.
حسن اکبری در پاسخ به این پرسش که آیا می توان از تنوع زیستی کشور با این میزان بودجه حفاظت کرد، اظهار داشت: خیر! چونکه اعتبارات ما بسیار محدود و کشور ما از تنوع زیستی گونه ها، تنوع اکوسیستم و تنوع ژنی برخوردارست و جایگاه ویژه ای در دنیا دارد.
وی اضافه کرد: طبیعتا هزینه نگهداری از اینگونه ها و اکوسیستم های متنوع نیز بسیار است چونکه کشور درحال توسعه نیز است. ما با انواع توسعه بوسیله دیم کاری کشاورزی، معادن، جاده ها، چرای دام و... روبه رو هستیم. تمامی این فعالیت ها به شدت بر طبیعت تاثیر می گذارد. از جانب دیگر در خیلی از بخش های کشور هنوز با معضل شکار بدون مجوز مواجه هستیم. دراثر این اقدام جمعیت خیلی از گونه های ما کم شده و در معرض خطر انقراض قرار گرفته است بدین سبب اینگونه ها به برنامه های ویژه ای نیاز دارند.
اکبری اشاره کرد: این برنامه ها نیازمند اعتبار خاص و بسیاری هستند اما متاسفانه تا حالا بطور قابل قبولی تامین نشده است.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد: نکته قابل توجه درباره ی تامین اعتبارات این است که در تمام دنیا قسمتی از کار صیانت از تنوع زیستی بر دوش مردم است اما ما متاسفانه تمام بار حفاظت را بر دوش دولت گذاشته ایم و دولت نیز نتوانسته این نیاز را تامین کند. حالا نیز با وضع اقتصادی و تنگناهای موجود در کشور طبیعتا آن طور که انتظار می رود این اعتبار تامین نخواهد شد.
وی به دو برنامه تامین اعتبار برای محیط زیست اشاره نمود که سازمان بدنبال آنها است و توضیح داد: ابتدا باید زیرساخت قانونی برای مشارکت مردم در حفظ تنوع زیستی را فراهم نماییم. برای این کار پیشنهاداتی را به دولت ارائه کرده ایم که از محل تنوع زیستی و محیط زیست درآمدزایی و جاذبه هایی برای بخش خصوصی ایجاد شود، با این روش بخش خصوصی علاوه بر درآمدزایی قسمتی از بار حفاظت را بر دوش می کشد.
اکبری با اشاره به برنامه دوم اظهار داشت: افزایش اعتبار تا آن زمان که ما بتوانیم زیرساخت ها را فراهم نماییم اجتناب ناپذیر است. بدین جهت ما برای گونه های مختلف طرحی را تهیه کرده و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی فرستاده ایم. درحال پیگیری این طرح هستیم و امیدواریم این اتفاق رخ دهد چونکه اگر محیط زیست افزایش اعتبار نداشته باشد با این وضعیت و اعتبار فعلی به هیچ وجه نمی توانیم تنوع زیستی کشور را حفظ نماییم.
وی به اعتبارات سال ۱۴۰۰ اشاره نمود و اظهار داشت: مجموعه اعتبارات اختصاص یافته در سال ۱۴۰۰ سازمان حفاظت محیط زیست با هدف صیانت از تنوع زیستی در سطوح زیستگاه، گونه و ژن مشتمل بر اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای و اعتبارات ماده ۱۷ قانون مدیریت بحران جهت مقابله با خشکسالی مناطق تحت مدیریت معادل ۲۱۸ میلیارد تومان بود.
اکبری افزود: از این مقدار حدود ۱۴۰ میلیارد تومان ( معادل ۶۴ درصد کل اختصاص سال ۱۴۰۰) جهت تامین تجهیزات محیط بانی مناطق تحت مدیریت و تنها حدود ۷۸ میلیارد تومان اعتبار جهت اجرای برنامه های تخصصی صیانت از زیستگاه ها، ۸۵ درصد مدیریت گونه های در معرض تهدید کشور، ۱۳ درصد مدیریت ذخائر ژنتیکی و چهار درصد بانک ژن گونه ها اختصاص داده شده است.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلان اینکه در سال ۱۴۰۰ به طور متوسط برای حفاظت و مدیریت مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان به ازای هر هکتار فقط ۹۹۰۰ تومان هزینه شده است، اظهارکرد: ۱۲۸ گونه در معرض تهدید خطر انقراض ( Red list IUCN ۲۰۲۱) در کشور داریم که برای مدیریت هریک معادل ۱۰۵میلیون تومان هزینه شده است.
اکبری در آخر اظهار داشت: اعتبار ابلاغی ردیف های تملک دارایی های سرمایه ای مندرج در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ معادل ۳۳۹ میلیارد تومان است اما گزارش های واصله حاکی از آنست که از این مقدار معادل اختصاص سال قبل جهت اجرای اولویت های برنامه ای اختصاص می یابد این در حالیست که برآورد اعتباری معاونت برای سال ۱۴۰۱ جهت اجرای تکالیف و وظایف قانونی منطبق بر قوانین و اسناد بالادستی بیش از ۱۵۰۰ میلیاردتومان بوده است بدین سبب اعتبارات اختصاص یافته اختلاف قابل توجه با اعتبار برآورد شده مورد نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: سد چم شیر و نیرویی که جلوی همه ایستاده لزوم توجه به مواضع رهبر انقلاب در بحران قره باغ
271 35
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب